A fost odată o fetiță care i se tot plângea tatălui ei despre greutățile vieții ei și despre felul în care lucrurile fuseseră dificile pentru ea. Fata nu știa să le rezolve până la urmă și era acum pe punctul de a renunța. Era acum obosită de luptat și de zbuciumat. Se părea că imediat ce o problemă era pe cale să se rezolve, o alta apărea imediat.
Tatăl său, un bucătar cunoscut, a luat-o în bucătărie, a umplut trei vase cu apă și a aprins focul. Curând apa din cele trei vase a început să fiarbă.
În unul din vase el a introdus un morcov, în celălalt un ou, iar în ultima, niște cafea măcinată. El le-a lăsat apoi să fiarbă fără a spune nici măcar un cuvânt.
Fetița aștepta nerăbdătoare să vadă ce va face tatăl în continuare. Ea avea probleme serioase, iar el făcea această preparare culinară.
După o jumătate de oră el s-a dus la sobă și a oprit focul. A scos apoi morcovii afară și i-a pus pe o farfurie. A scos afară și ouăle, și le-a pus și pe acestea pe o farfurie. Întorcându-se înspre fată acesta a întrebat: “Draga mea, ce vezi tu aici?” Făcând pe deșteapta ea spuse: “Morcovi, ouă și cafea.”
Bucătarul a adus-o mai aproape și i-a cerut să atingă și să simtă morcovii. Ea s-a conformat și a observat că aceștia erau moi. Bărbatul i-a cerut apoi să ia și să spargă un ou. Fetița a spart oul, i-a îndepărtat coaja și a observat un ou bine fiert. In sfârșit, el i-a cerut fetei să bea din cafea. Fetița a băut din cafea iar fata ei s-a încruntat de tăria acesteia. Smerită, fata întrebă: “Ce înseamnă toate acestea, tată?”
Tatăl, a explicat: “Fiecare dintre aceste produse a fost confruntat cu aceeași adversitate, o temperatură de 200 grade apa fiartă. Dar totuși, fiecare a reacționat diferit.
Morcovul a fost tare, puternic și sever. Dar după ce a trecut prin apa fiartă, s-a înmuiat și a devenit slab.
Oul a fost fragil. O coajă subțire a protejat un conținut lichid. Dar după ce a stat în apa fiartă, mijlocul lui a devenit puternic.
Boabele de cafea sunt unice. Pe măsură ce au stat în apa fiartă aceasta a devenit puternică și bogată.”
Tatăl făcu o pauză, apoi își privi în ochi fetița și o întrebă: “Care dintre acestea ești tu?”
Fetița a fost entuziasmată de explicația tatălui. Văzând aceasta, tatăl a continuat: “Când adversitatea bate la ușa ta, cum răspunzi tu? Ești cumva un morcov, un ou ori o boabă de cafea?
Ești tu cumva morcovul ce pare tare, dar cu cea mai mică cantitate de durere, adversitate, căldură, te ofilești și devii slabă și fără putere?
Ești tu cumva oul, care începe cu o inimă maleabilă? Un spirit lichid. Dar după o moarte, o rupere, un divorț, o pierdere a locului de muncă tu devii puternic și tare? Învelișul tău arată la fel, dar așa ești tu mai tare cu un spirit și cu o inimă înțepenită?
Ori ești tu cumva ca și boaba de cafea? Boaba de cafea nu își eliberează gustul și savoarea decât în momentul în care atinge 100 de grade. Cu cât apa e mai caldă, cu atât are gustul mai bun. Când lucrurile par să fie cel mai dificile, atunci devii tu mai bun. Când e cel mai întunecat, încercările sunt cele mai grozave, munca ta se ridică la un nivel superior. Cum acționezi tu asupra adversităților? Ești tu cumva un morcov, un ou, ori o boabă de cafea?”
“Dacă dai mai mult din tine și depui mai multă perseverență și mai mult efort, ceea ce părea un eșec total până acum se va transforma de azi înainte într-un succes glorios pentru tine. Nu există eșec decât în momentul în care renunți la luptă. Nu există barieră în fața perseverenței omului hotărât.”
Sursa: “Cartea cărților de înțelepciune”, Secțiunea 1 “Cărțile pildelor de înțelepciune”
0 Comments